Haziran ayında üç aşamalı olarak gerçekleştirilen Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) sınavlarının sonuçları, ÖSYM'nin belirlediği takvime göre 22 Temmuz 2025 tarihinde erişime açılacak. Adaylar, üniversite kapılarını aralayacak puanlarını öğrenmek için gözlerini Ölçme, Seçme ve ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)'nin resmi internet sitesine çevirmiş durumda. Sonuçlar, ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sistemi (AİS) üzerinden sorgulanabilecek.
YKS Puan Hesaplaması Nasıl Yapılıyor?
YKS puanlarının hesaplanması, adayların verdiği doğru ve yanlış cevaplar üzerinden değerlendiriliyor. İşte puan hesaplama sürecinin detayları:
- Ham Puan Hesaplaması: Her test için adayların doğru cevap sayısından, yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puan elde ediliyor.
- Standart Puanlar: Her testten elde edilen ham puanlar kullanılarak, ilgili testin ortalama ve standart sapması bulunur. Bu değerler kullanılarak, tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanır.
- İptal Edilen veya Cevabı Değişen Sorular: Sınav sonrasında ÖSYM veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılır. Ayrıca, ÖSYM tarafından cevabının değişmesi gerektiği tespit edilen sorular olması durumunda, güncellenen cevap anahtarı esas alınarak puanlama yeniden yapılır.
Sonuçlar ÖSYM AİS Üzerinden Sorgulanacak
YKS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte adaylar, T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi (AİS) üzerinden puanlarını öğrenebilecekler. Sonuç sayfasında, adayların yerleştirme puanları, başarı sıralamaları ve tercih yaparken dikkate almaları gereken diğer bilgiler yer alacak.