Milli Eğitim Bakanlığı(MEB) eski bakan İsmet Yılmaz döneminde çıkarılan KHK ve Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına Dair Yönetmelik ile doğu ve güneydoğu illerinde öğretmenleri daha fazla tutabilmek ve eğitim kalitesini yükseltmek amacı ile sözleşmeli istihdam tipine geçiş yapmış, 2016 yılından bu yana sözleşmeli öğretmen ataması gerçekleştirmekte, kadrolu öğretmen ataması yapmamaktadır.
Süreç içerisinde öğretmenlerin sözleşmelilik süresi ve kadroya geçtikten sonra tayin isteme süresi 3+3, 3+2 gibi formüllerle anılmışsa da 4+2 olarak yasalaşmış ve daha sonra 3+1'e düşürülmüştür. Her ne kadar sözleşmelilik süresi düşse de aile birliği açısından 3 yıl oldukça uzun bir süredir.
Bakanlık, her iki öğretmen de sözleşmeli ise bu öğretmenlere tayin hakkı vermiş ve aile birliğini sağlamışsa da bu durumu sistematikleştirilememiş, eşi özel sektörde veya başka bakanlıklarda çalışan sözleşmeli öğretmenler mağdur olmuştur.
Öte yandan, güvenlik soruşturması sebebiyle göreve geç başlayan veya geç başlatılan sözleşmeli öğretmenlerin 3 yılı doldurma süreleri uzamış, tayin dönemini bu sebep yüzünden kaçırmış veya kaçırma durumuna gelmişlerdir.
Dolayısıyla MEB'de görev yapan sözleşmeli öğretmenler, aile birliği konusunda Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yardım beklemektedirler. Eşi ile arasında kilometrelerce mesafe olan, çocuğunu aylarca göremeyen öğretmenler mesleki açıdan da oldukça zor günler geçirmekte, öğrencilerine faydalı olmakta zorlanmaktadırlar.
Sözleşmeli öğretmenlere aile birliği...
MEB'de görev yapan yaklaşık 100 bin sözleşmeli öğretmen adına...
Mebpersonel.com / Özel Haber