Mevsimlik işçilere müjde! Mevsimlik işçilere yönelik önemli düzenlemeler Resmi Gazete yayınlandı!

Mevsimlik işçilere müjde! Mevsimlik işçilere yönelik önemli düzenlemeler Resmi Gazete yayınlandı!

Mevsimlik tarım işçilerinin haklarına düzenleme kapsamında, mevsimlik tarım işçileri ile ailelerinin çalışma ve yaşam koşullarını düzenleyen Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Konu ile ilgili bilgiler işte sizlerle...

Mevsimlik tarım işçiler için yeni düzenleme!

Mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmak için, bulundukları illerden başka illere giderek ve ailelerinin bu süre zarfında, yaşadıkları barınma, sağlık, eğitim hizmetleri gibi temel ihtiyaçların giderilmesine adına düzenelenen Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlandı.

Resmi Gazete’de yayımlanan genelgeden elde edilen bilgilere göre, mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olarak çalıştığı yerlerde, eğitim ve sosyal faaliyetleri ile işçilerin temel ihtiyaçlarını giderebilme ve bulunduğu iklim şartlarına uyumlu, fonksiyonel, prefabrik, betonarme yahut çelik iskeletli, yeterli altyapı ve üstyapısı bulunan ve ortak kullanım alanlarının oluşturulması adına, valiliklerin koordinesinde gerçekleştirileceği bilgisi yer alıyor.

Ayrıca, mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerin sağlık hizmetleri kapsamında yapılan yeni düzenleme doğrultusunda, işçilerin ve ailelerinin aşılamalarının takibi, bulaşıcı hastalık, kanser, verem taramaları gibi kronik hastalık tarama ve izlemlerine yönlendirmeye ilişkin faaliyetler periyodik olarak yürütüleceği bildirildi.

Genelde neler yer alıyor?

Özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların rehberlik araştırma merkezi müdürlükleri tarafından eğitim imkanlarından faydalandırılacağı bilgisi ile birlikte, öğrencilerin kayıpları telafi eğitimler ile giderileceği bilgisi yer alıyor. Bu kapsamda da çocuklar için etkin bir eğitim merkezi olarak kullanılması sağlanmış olacak.

Eğitim çağındaki çocukların eğitimlerini devam etmesi için, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilgili yönerge-genelge hükümleri uygulanırken, çocukların okul kıyafetleri ve malzemelerinin sağlanmasıyla ilgili işlemlerin valiliklerce sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla temin edileceği açıklandı.

Bunlar dışında;

Şehirler arası yolculuklara düzenleme yer alacak.

İl-ilçe mevsimlik tarım işçileri izleme kurulu oluşturulacak.

İzleme ve değerlendirme kurulu oluşturulacak.

İlgili bakan yardımcıları aracılığıyla oluşan “Mevsimlik Tarım İşçiliği İzleme ve Değerlendirme Kurulu” oluşturulacağı bilgisi verilirken, ilgili kurulda gerek görülmesi taktirde, mevsimlik tarım işçilerinin daimi ikamet illerinin ve aynı zamanda da yoğun olarak çalıştıkları illerin valileri ile ilgili taraflar ve akademisyenler Kurul’a davet edilerek, Yılda en az bir kez toplanacak olan kurul, kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonun sağlanmasını, genelge kapsamında yürütülen faaliyetlerin izlenmesi ve aynı zamanda da sorunlara çözüm üretilmesi hakkında çalışmalar yürütülecek.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.