Yeni müfredatta Matematik ve Türkçe dersiyle ilgili değişikler açıklandı! Matematik en çok sevilen ders olacak

Yeni müfredatta Matematik ve Türkçe dersiyle ilgili değişikler açıklandı! Matematik en çok sevilen ders olacak

Yeni müfredat MEB’in sitesinde değerlendirmeye açılması ile birlikte yapılan değişiklikler merak konusu olurken, Matematik ve Türkçe derslerinde yapılan değişikler dikkatleri çekti. İşte sizlerle Matematik ve Türkçe dersiyle ilgili değişikler...

Ezber dönemi bitti

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayınlanan yeni müfredatta, matematik dersi için yapılan değişiklikler ön plana çıktı. Özellikle ezber dönemi bittiği, anlama-anlatma, kendini ifade etme ön plana çıkarken, yeni müfredatın, çağın ihtiyaçlarını karşılayan boyutta ve öğrenciye beceri katma amacı ile dahilinde düzenlenmiş olması dikkatleri çekti.

Matematik öğrenirken araçlarla daha çok pratik yapılacağı ve , integral görmeyecek ancak onun yerine limit ve türev konuları daha kapsamlı bir şekilde ele alınacağı yeni müfredatta "Türkçe" derslerinde "dört dil becerisi" odaklı değişiklikler yer alıyor.

Matematik ve Türkçe dersi için yapılacak değişiklikler

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) internet sitesi üzerinden yaptığı paylaşım göre matematik dersi için müfredatta değişiklikleri ile ilgili detaylar şu şekilde;

Algoritma-Bilişim” ön planda

Matematik alan becerileri ilkokul, ortaokul ve lise düzeyini kapsayan ve süreç bileşenleri ile modellenebilen beceriler dikkate alınacak.

5 matematik alan becerisi planın temelini oluşturuyor.

Yeni müfredatta yer verilen 5 matematik alan becerisi, Matematiksel Muhakeme Matematiksel Problem Çözme, Matematiksel Temsil, Veri ile Çalışma, Veriye Dayalı Karar Verme, Matematiksel Araç ve Teknoloji ile Çalışma” olarak planlandığı belirtildi.

“Sayılar”, “Geometri” ve “İstatistik ve Olasılık” konularının ilkokuldan liseye kadar ilişkisel ve tutarlı bir şekilde yerleşmesi dikkatleri çekti.

Ortaokul düzeyinde daha kavramsal ilişkilere yer verildi

Öğrencilerin sayı hissi ve sayı kavramının gelişimiyle ilgili bilgiler dikkate alındı

Öğretme öğrenme süreci daha çok somut kavrama dayanacak.

Köklü ifadelerle işlemler ortaöğretime taşındı

Matematiksel içeriklerle ilişkili algoritma konusu eklendi

Ortaöğretime matematik ve algoritma-bilişim ilişkisi eklendi

Yeni müfredatta “Türkçe” derslerinde “dört dil becerisi” odaklı köklü değişiklik

Metinlerin işlenişinde dört dil becerisinin edinimini öne çıkarken, İlk kelimeler yakın çevreden seçildi. Öğrenciler, ilk olarak “ANNE” yazacak

Ayrıca, çevrim içi okuma, dijital ortam unsurları yeni müfredatta yer alırken, anlama ve anlatma becerileri desteklenecek.

Tüm bu değişiklikler ile ilgili daha kapsamlı bilgilere, https://gorusoneri.meb.gov.tr/ üzerinden ulaşabilirsiniz.