
Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik sınav şartı kaldırılmalıdır
Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik sınav şartı kaldırılmalıdır
Aralık ayının sonunda Öğretmenlik Meslek Kanunu yönetmeliği yayınlandı. Daha sonra da maddeler mecliste görüşülerek kanunlaştırıldı. Öğretmenlik Meslek Kanunu içerisinde yer alan Kariyer Basamaklarıyla birlikte öğretmenlere yeni bir ilerleme imkanı sağlandı: Uzman öğretmenlik ve Başöğretmenlik. Milli Eğitim Bakanlığının yaptığı düzenleme ile şekillenen Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında kimler uzman öğretmen veya Başöğretmen olabilir?
MADDE 6 – (1) Aday öğretmenlik dâhil öğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunanlardan;
a) Mesleki gelişime yönelik 180 saatten az olmamak üzere düzenlenen Uzman Öğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olan,
b) Mesleki gelişim alanlarında uzman öğretmenlik için öngörülen asgari çalışmaları tamamlamış olan,
c) Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan,
öğretmenler uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava başvuruda bulunabilir. Uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılır. Yazılı sınavda başarılı olanlara uzman öğretmen sertifikası düzenlenir.
(2) Uzman öğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan uzman öğretmenlerden mesleki gelişime yönelik 240 saatten az olmamak üzere düzenlenen Başöğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olan ve mesleki gelişim alanlarında başöğretmenlik için öngörülen çalışmaları tamamlayanlar başöğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava başvuruda bulunabilir. Yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılır. Yazılı sınavda başarılı olanlara başöğretmen sertifikası düzenlenir.
(3) Yüksek lisans eğitimini tamamlayanlar uzman öğretmen unvanı için öngörülen, doktora eğitimini tamamlayanlar ise başöğretmen unvanı için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutulur.
Yani özet geçecek olursak 10 yıl öğretmenlik yapmış, minimum 180 saat Eğitim Programını tamamlamış öğretmenlerimiz Uzman öğretmen, Uzman öğretmenlikte ise en az 10 yıl hizmet yapmış, minimum 240 saat eğitim programını tamamlamış öğretmenler ise Başöğretmen unvanı kazanabiliyor. Tabi bunlardan sonra yazılı sınava girmek ve de bu sınavda başarılı olmak gerekiyor. Fakat yüksek lisans yapmış öğretmenlerimiz uzmanlık sınavından, doktora yapmış öğretmenlerimiz ise Başöğretmenlik sınavından muaf oluyor. Bunun yanı sıra Uzman öğretmen ve Başöğretmen unvanı alanlar belirli bir miktar ek ücret maaşlarına yansımakta.
SINAV ŞARTI KALDIRILMALIDIR
Öğretmenlik Meslek Kanunu yıllarca beklenen bir kanun idi. Bazı beklentileri karşılasa da kanuna eklenmesi gereken bir çok madde var. Bu konu hakkındaki yorumu sizlere bırakıyoruz. Fakat ortak bir payda var ki uzman öğretmenlik ve Başöğretmenlik sınav şartının kaldırılması. Öğretmenlikte on yılını dolduranlar uzman öğretmen, uzman öğretmenlikte on yılını dolduranlar ise Başöğretmen olarak değerlendirilmelidir. Öğretmenliğin uzmanlığı diplomasıdır. Kaldı ki öğretmenlik zaten uzmanlık gerektiren bir meslektir. 25 yıldır çalışan bir öğretmene sen bu sınava gir başarısız olursan uzman öğretmen olamazsın demek mümkün mü? Tabi ki de hayır. Kariyer basamakları kıymetli bir konu. Öğretmenlik Meslek Kanunu beklenen bir uygulama idi. Fakat sınav şartı beklentilere gölge düşürdü. Daha önceden yapılan bazı uygulamalarda değişikliğe gidilmişti. Bu uygulamada da öğretmenlerin beklentileri karşılanmalıdır. Çünkü bir uygulama ya da sistemin başarılı olup olmayacağının cevabı 'Öğretmenler mutlu mu?' sorusunun cevabıyla eş değerdir. Dolayısıyla öğretmenlerimizin taleplerine cevap verilmeli, sınav şartı olmadan on yılını dolduran uzman öğretmen, 20 yılını dolduranlara ise Başöğretmen sıfatı verilmelidir.
YASİN GÖRMÜŞ
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.