Meb, Müdür Atamaları Valilerin İnisiyatifine Bırakılmamalıdır

Meb, Müdür Atamaları Valilerin İnisiyatifine Bırakılmamalıdır

Başbakan ve akabinde Milli Eğitim Bakanının açıklamalarına göre okul müdürlerinin atamalarını sınav+mülakat esasına göre seçilecek 3 aday içerisinden Valilik makamı yapacak… Bu durum Bakanlığın İl Müdürlerine güvenmediğinin göstergesidir.

 Milli Eğitim Bakanlığında  okul müdürlüğü ve müdür yardımcılığı kadrolarına atamalar son 2-3 yıldır tam rayına oturmuşken , yönetici atama ile ilgili davalar açılmazken ve atamalarda eğitim camiasının ve sendikaların uzlaşısı sağlanmışken Bakanlık müdür atamalarına mülakat getireceğini açıkladı…

Kamudanhaber sitesi olarak daha önceki değerlendirmelerimizde DİNÇER döneminde Şube müdürlüğü atamaları ve okul müdürlüğü atamalarına mülakat esaslı atamalar yapılacağının altını çizmiştik…

Konuyla ilgili Bakanlık tarafından yönetmelik değişikliği çalışmalarının yapıldığı ve DPB ile Başbakanlıkla görüşüldüğü ve yönetmeliğe son şeklinin verilerek önümüzde ki aylarda yayınlanacağını dile getirelim…

İller sınav esaslı yönetici atamalarını tek tek geri çekiyor. İl Müdürlerinin informal olarak Bakanlık makamı ile yönetici atamaları konusunda yapılan görüşmelerde , Bakanlığın yönetmeliğe mülakat getireceğini ve illerin bu yönetmeliği beklemeleri gerektiğini yönünde talimat verildiği konusunda bir şüphemiz yok…

Yönetici atamalarının sınav + mülakat esaslı olduğunu düşündüğümüzde;

Ülkemizde , mülakat = Torpil anlamına geldiği için ;

Tüm eğitimcilerin ve sendikaların ortak tavrının mülakata karşı olacağı yönünde bir görüş ağırlık kazanıyor…

Bakanlık Mülakat esaslı yönetmeliği neden istiyor ?

Burada eğitim camiası lütfen bu değerlendirmeden alınmasın…

Ancak realiteden de bahsetmeden geçemeyeceğiz…

Ülkemizde yüzlerce İmam Hatip okulu açılmıştır. Bu okullara yönetici atamaları yapılacaktır. Sınav esaslı atamalarda bu okullarımıza , müspet olmayan idareci atamaları yapılabilir. İmam Hatip okullarının açılmaması için her gün meydanlarda eylem yapan , hatta imam hatip okullarının önünde açılmaması için nöbet tutan bir sendikanın üyeleri arasında bir öğretmenin bu okula idareci olarak sınav esaslı atandığını düşünsenize…

İşte bu yüzden yönetici atamalarında sınav + mülakat esaslı atamaların yapılması düşünülebilir…

Sınav puanıyla okul müdürü olunur mu ?

Sadece sınav puanıyla okul idarecisi olunmaz..

Örneğin, Sincan Meslek Lisesine sınav puanıyla bir bayan öğretmenin okul müdürü olarak atamasının yapıldığını düşünelim….

Burada bayan yönetici adaylarımız ve öğretmenlerimiz lütfen alınmasın. Endüstri meslek liseleri , Meslek Liseleri gibi öğrenci profili zor , çalışma koşulları ağır olan bu okullarımıza yönetici olabilmek için sadece sınav puanı yeterli mi ?

Yönetici atamalarında ön eleme konusunda bir sınav mutlaka yapılmalıdır. Ama bunun yanında illerde kurulacak komisyonlarla objektif bir değerlendirmenin yapılacağı , sendika yöneticilerinin de bu komisyonda yer alacağı bir komisyon objektif kriterlere göre seçilmeli ve bu komisyon aracılığıyla yöneticiler seçilmelidir.

Burada itiraz ettiğimiz nokta şudur…

Okul müdürlerinin seçimi konusunda son söz Valilik makamında olmamalıdır. 

Bakanlık , İl müdürlerine güvenmelidir.

Atama komisyon başkanı her ilde il müdürü yada il müdürünün belirleyeceği müdür yardımcısı olmalıdır . 

Okul müdürleri ile çalışacak olan il müdürleridir. Okul müdürlerinin seçimi noktasında Valilik makamına yetki vermek , İl Müdürlerini ezmektir. 

Valilik makamlarının bütün yükünü taşıyan İl müdürlüklerinin , protokolde bile yerinin olmaması çok acı bir durumken …

Bakanlığın okul müdürü seçimini bile Valilik makamına vermesi , trajikomik bir durum oluşturacaktır.

Vali , ilde bulunan öğretmen ve yöneticileri tanımaz. Atama konusunda karar verirken , İl Müdürü kadar objektif olamaz…

Sonuç olarak ; Yönetici atamalarında mülakat konusunda Başbakan ve Milli Eğitim Bakanının açıklamalarıyla okun yaydan çıktığı görülüyor. Mülakat esaslı bir atama getirilecekse, mülakat komisyonun sendika yöneticileri de objektif olarak seçilmesi ilk kriter olmalıdır. Mülakatların kamera kayıt sistemi ile kayıt altına alınması ve her adaya eşit mesafede yaklaşım ve soruların sorulması temel kriter olmalıdır. Yönetici atamalarında komisyon tarafından seçilecek üç kişi içinden bir yöneticinin belirlenmesinde son sözün Valilik makamında değil , İl müdürlerinde olması gerekmektedir… Umarız Bakanlık İl müdürlerini es geçmez… İl müdürlerine kendi çalışacağı yöneticileri seçme hakkını tanır..

kamudanhaber.com
Mustafa Yılmaz

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

2 Yorum