“Siyasi Atama“ Yöntemine Derhal Son Verilmelidir!

“Siyasi Atama“ Yöntemine Derhal Son Verilmelidir!

Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu`nun `Eğitim Yöneticileri Atamalarında Sözlü Sınav Puanları Üzerinden Yapılan Kayırmacılık ve “Siyasi Atama” Yöntemine Derhal Son Verilmelidir!` başlıklı açıklama metnidir.

 Türkiye`de siyasi iktidarlar yıllardır, eğitim sistemini kendi siyasal-ideolojik görüşleri doğrultusunda düzenlemek ve şekillendirmek istemiş, bu isteklerini gerçekleştirmek için başvurulan ilk ve en etkili yöntem ise "siyasal kadrolaşma" olmuştur. 

Kamu personel rejiminde köklü değişiklik hazırlıklarının yapıldığı bugünlerde, MEB Yönetici Atama Yönetmeliğinde yaptığı bir değişiklikle yönetici atamalarında mülakat ya da "sözlü sınav" yöntemi üzerinden yeni bir kadrolaşma politikası izlenmektedir. 

Geçtiğimiz yıllarda siyasal kadrolaşma amacıyla gündeme getirilen ve Danıştay tarafından "objektif olmama" gerekçesiyle iptal edilen "sözlü sınav" üzerinden yazılı sınavda düşük not alan Eğitim Bir Sen üyelerine sözlü sınavda atama için hangi not gerekiyorsa o notlar verilmiş, buna karşın başta Eğitim Sen üyeleri olmak üzere, çok sayıda yönetici adayına özellikle düşük notlar verilerek yönetici olarak atanmaları fiilen engellenmiştir.

Şubelerimizden genel merkezimize ulaşan bilgilere göre, EĞİTİM BİR SEN üyelerinin, yazılı sınavlarına bakılmaksızın yüksek puanlar verilerek sözlü sınavla yönetici olarak atanmalarının önü açılmış, sendikamız üyeleri yazılı sınavda aldıkları yüksek puanlara rağmen elenmiştir. Bu konuda Eğitim Sen MUŞ şubemizin açıkladığı sonuçlar, her şeyi özetlemektedir. 

Eğitim kurumları yöneticiliği ile ilgili olarak, geçmişten bu yana sözlü/mülakat sınavlarına ilişkin itirazlarımızın ne kadar haklı olduğu, son günlerde yaşananlar bir kez daha doğrulamıştır. AKP hükümeti eğitim yöneticiliği üzerinden yeni bir siyasi kadrolaşma hamlesi başlatmıştır. 

Danıştay, geçmişte benzer gerekçelerle yapılan düzenlemelerin büyük bölümünün yürütmesini "… en uygunun seçilmesi yönünde nesnel ölçüt öngörmeyen, … atamaya yetkili makamın öznel değerlendirme ve mutlak takdirine meydan verecek mahiyet taşıyan, … hukuka ve Danıştay`ın önceki kararlarına da aykırı" vb. ifadelerle, idarenin eğitim yöneticilerini liyakate göre değil, siyasi görüşlerine göre belirlemesini sağlayacak olan uygulamayı iptal etmesine rağmen, yapılan yönetmelik değişikliği ile sözlü sınav üzerinden yeni adaletsizliklerin ve haksızlıkların gündeme getirilmiş olması dikkat çekicidir.  

Milli Eğitim Bakanlığı yönetiminde bulunanların, bakanlık kadrolarını kendi siyasal tutum ve anlayışları doğrultusunda yapılan atamalarla doldurmak için düzenlemeler yapması ya da daha önceden yapılan düzenlemeleri kendi çıkarları doğrultusunda değiştirmek istemeleri kabul edilemez. Milli Eğitim Bakanlığı`na bağlı okul ve kurumların yöneticiliği, siyasi iktidarın Türkiye`de "torpil" kelimesi ile paralel çağrışımlar yapan "mülakat" sınavı ile siyasi yandaşlarını dolduracağı makamlar değildir. 

Şu çok iyi bilinmelidir ki, bu hukuksuzluk kimsenin yanına kalmayacak, yargı kararlarına rağmen siyasi kadrolaşma hamlelerinde ısrar edenlere karşı hukuksal girişimlerimiz ve örgütsel mücadelemiz hız kesmeden sürecektir.  

Milli Eğitim Bakanlığı geçmişte yapılan ve yüksek yargı duvarına çarpan düzenlemelerden vazgeçmeli, eğitim yöneticilerinin belirlenmesinde mülakat gibi doğrudan "torpil" çağrıştıran yöntemler değil, herkesin eşit olarak değerlendirileceği ve bilimsel kriterlere dayanan ölçütler belirlemelidir. 

 

 

 

Dosyalar

(96 KB)

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

1 Yorum