Kulis bilgisine göre: en düşük emekli maaşına seyyanen zam planı!

Kulis bilgisine göre: en düşük emekli maaşına seyyanen zam planı!

SGK Başuzmanı İsa Karakaş, en düşük emekli maaşına seyyanen zam planı olacağını aktarırken, TÜRK-İŞ, 2024 Nisan ayı açlık sınırın 17.725 TL olarak açıkladı. “Bu duruma açlık sınırın altında kalan asgari ücretin akıbeti ne olacak?” Detaylar işte sizlerle..

Karataş, anayasa ihlal ediliyor dedi!

TÜRK-İŞ, 2024 Nisan ayı açlık sınırı 17.725 TL olurken, yoksulluk sınırı ise 57.736 TL olarak açıkladıktan sonra, SGK Başuzmanı İsa Karakaş, asgari ücretin açlık sınırının altında olması ile ilgili şu bilgileri aktardı;

Asgari ücretin sadece gıdayla beslenmeyle, ilgili bir olay olmadığına dikkat çeken Karakaş, Asgari ücretin aynı zamanda da ulaşımdan kiraya, yemeden içmeye kadar birçok ihtiyacı kapsadığını belirtti. Asgari ücretin açlık sınırının altında olması durumunda ise yasanın ve anayasanın ihlal edildiğini dile getirdi.

Asgari ücrete gerek görüldüğü zaman zam yapılabileceğine dikkat çeken SGK Başuzmanı, bunun için yasa çıkarmaya gerek olmadığını, hatta yasal olarak engel olmadığını açıkladı. 2001 yıllarının başında asgari ücreti 4 kez artırıldığına dikkat çeken Karakaş, “1 yılda 4 kez, ondan sonra üç kez de artırmışız. 2016 yılına kadar hem Ocak hem Temmuz olmak üzere iki kez arttırmışız. Enflasyon düştükten sonra bir kez bir kez belirlemeye başlamışız. 2022 yılına geldiğimiz zaman yüksek enflasyonla birlikte tekrar iki defa artırmak zorunda kaldık.” Dedi.

Karakaş, asgari ücrete zam yapılmaması gibi durumda, çalışanların 6 aylık enflasyon farkı ile birlikte yüzde 25 oranında bir gelir kaybına uğrayacağına dikkat çekerek, en az yüzde 25 oranında bir güncelleme yapılması gerektiğini vurguladı. Bu durumun sadece 8 milyon asgari ücret alan kişiyi değil, asgari ücrete komşu ücret alan milyonlarca kişileri kapsayacağını dile getirdi.

Seyyanen zam verilecek mi?

Memur ve emeklilerin temmuz ayında alacakları zam oranını kamuoyunun gündeminde yer almaya devam ederken, 4 aylık enflasyon farkı %18,72 olarak açıklandı. Mayıs ve Haziran ayı verileri geldiği zaman 6 aylık enflasyon farkı belli olacak.

Hükümet çevresinden düşük maaş alan emeklilere seyyanen zam yapılması yönünde baskı olduğunu dile getiren SGK Başuzmanı Karakaş, kulis bilgilerine göre, hükümetin 3 bin TL veya 4 bin TL seyyanen zam vermeyi planladığını bilgisini verdi.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.