Deprem uzmanından 4 il için korkutan uyarı: 7.3 şiddetine kadar..

Deprem uzmanından 4 il için korkutan uyarı: 7.3 şiddetine kadar..

Deprem uzmanından 4 il için korkutan uyarı: 7.3 şiddetine kadar..

Kahramanmaraş depremleri sonrasında vatandaşlar deprem uzmanlarını yakından takip etmeye başladı. Bunlardan birisi de Prof. Dr. Ahmet Ercan oldu. Ünlü deprem uzmanı sık sık oluşabilecek depremler hakkında uyarılarda bulunuyor. Türkiye'de önümüzdeki yıllarda hangi illerde deprem yaşanabilir? Türkiye deprem risk haritasında hangi iller tehlikede? Deprem uzmanından o illere deprem uyarısı geldi. Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, il il sayarak buralar için uyarılarda bulundu. Peki hangi illerde deprem bekleniyor? İşte detaylar..

Ünlü profesör Sn. Ercan, deprem riski taşıyan illeri açıkladı. Buna göre Yalova, Bursa, Balıkesir, Çanakkale gibi iller için bazı uyarılarda bulundu. İşte yapılan uyarılar..

Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Bunlar çok etkin ve vahşi kırıklardır. Bunların üretebileceği deprem büyüklükleri 7,3’e kadar yükselir" diye konuştu. Konuşmasının devamında "Burada yapılması gereken sağlam yerde sağlam konutu yapmaktır." ifadelerini kullandı.

Flash TV'de bir canlı yayına katılan Ercan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

TÜRKİYE BİR DEPREM ÜLKESİ..

"Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu her zaman söylüyoruz. Türkiye verimli bir ovada yer aldığı için hepsi kırık kuşakları içerisinde yer alır. Dolasıyla bizim büyükşehirlerimizin hepsi (Doğu Karadeniz ve Orta Anadolu) dışında birinci derece deprem kuşakları üzerindedir. Bunların yerlerini değiştirmek mümkün değil. Aydın, İzmir, Bodrum ve Fethiye’nin yerlerini değiştiremezsin. Burada yapılması gereken sağlam yerde sağlam konutu yapmaktır. Yapıları yıkan depremin odağından çıkan sarsıntı gücüdür.'' dedi.

Sn. Ercan konuşmasına şöyle devam etti: ''Marmara’dan söz ettiğimiz zaman hep kuzeyinden bahsediyoruz. Marmara’nın güneyi dediğimiz zaman aklımıza gelen Yalova, Bursa, Balıkesir, Çanakkale gibi başlıca iller bunlar. Marmara’yı etkileyen ana kırık; Kuzey Anadolu Kırığı. Kuzey Anadolu Kırığı’nın kuzey kolu 1999’da Gölcük’te deprem yaptı. Bunun güney kolu Akyazı’dan geliyor. Türkiye’de deprem açısından en sıkıntılı yerlerin Düzce, Akyazı, Adapazarı, Sapanca kesimi olduğunu söylemiştim.''

BU İLLERE DİKKAT!

Deprem uzmanı Prof Dr. Övgün Ahmet Ercan, özellikle bu iller ve kırıklara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti:

''Çünkü Kuzey Anadolu Kırığı Bingöl’den başlayıp buraya kadar tek kolla gelirken buradan dallanır. Bu dallardan bir tanesi Gemlik kolu olarak devam eder. İznik Gölü’nden geçtikten sonra Gemlik Körfezi’ne girer ve Mudanya üzerinden Bandırma ve Erdek’e gider. Erdek’ten sonra bu kırığın adı değişir ve Edincik olur. Bugün bizim adını andığımız Balıkesir iline bağlı olan Kapıdağ Yarımadası’nı ada biçiminde kesmek gayreti içindedir. Çünkü yer diridir. Milyonlarca yıl sonra göreceğiz ki Kapıdağ Yarımadası bir ada olmuş.

Burada Balıkesir ilinden söz ediyorum. Balıkesir ve Bursa’yı etkileyen Kuzey Anadolu Kırığı’nın güney koludur. Bu güney kolu Ulubatlı üzerinden geliyor Manyas’a buradan da Yenice-Gönen Kırığı olarak Altınoluk’tan Edremit Körfezi’ne giriyor. Edremit Körfezi çok önemli, kuzeyi Çanakkale’ye aittir. Bunun üzerinde bir de Çan-Biga Kırığı vardır. Bunlar çok etkin ve vahşi kırıklardır. Bunların üretebileceği deprem büyüklükleri 7,3’e kadar yükselir. Bunlar depremlerini bekliyor."

Mebpersonel.org

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.