Öğretmenlerin mutlaka okuması gereken 10 kitabı sizler için derledik

Öğretmenlerin mutlaka okuması gereken 10 kitabı sizler için derledik

Öğretmenlerin mutlaka okuması gereken 10 kitabı sizler için derledik

Öğretmenlerin mutlaka okuması gereken kitapları sizler için derledik.

Tamadres.com sitesinde yer alan özet kaynağıyla birlikte öğretmenlerin mutlaka okuması gereken 10 kitap ve özeti şu şekilde:

1) Öğretmen Olmak

Doğan Cüceloğlu ve İrfan Erdoğan Öğretmen Olmak kitabında genç fidanları taptaze umutlara dönüştüren öğretmenlerden söz ediyor. Eğitim ve öğretmenlik hakkında bugüne kadar biriktirdikleri kuramsal, tarihsel ve güncel fikirleri paylaşmak üzere bir araya gelen Doğan Cüceloğlu ve İrfan Erdoğan’ın çıkardığı bu eser, yalnızca kendi aralarında kurdukları iletişimin değil; tüm öğretmenlerle kurdukları diyalogun bir ürünüdür. Öğretmen Olmak kitabı, öğretmen ve öğretmen adaylarının okuması gereken kitaplar arasında yer alırken aynı zamanda da hayatın her alanında herkesin ilham alması gereken bir kitaptır.

2) Benim Adım Öğretmen

Öğretmenler, öğretmen adayları ve hayallerine giden yolda ilham arayanlar için bir kılavuz. Çocukluk hayalini hakkını vererek yaşayan Nurten Akkuş; köy okullarında başlayan öğretmenlik kariyerini uluslararası başarılarla bezemiş, çocuklarının tek bir gülümsemesi için her türlü fedakârlığı yapan, başarılı bir kadındır. Nurten Akkuş Benim Adım Öğretmen kitabında ise deneyimlerini genç öğretmenlerle, öğretmen olmak isteyenlerle ve hayallerine giden yolda desteğe ihtiyaç duyanlarla paylaşıyor. Köy okullarından dünyaya uzanan yolda karşılaştığı güçlükleri, onların üstesinden nasıl geldiğini, 21. yüzyıl öğretmeni olmanın gerekliliklerini anlatıyor.

3) Duygusal Eğitim

Gustave Flaubert, olgunluk dönemi şaheseri olarak kabul edilen Duygusal Eğitim kitabında yerini sanayi toplumuna bırakacak romantik 1848 neslinin kaygılarının ve yiten hayallerinin panoramasını çiziyor. Flaubert’ın ‘’ akranlarımın ahlâkî tarihi ‘’ olarak tasvir ettiği bu kitabı, Avrupa’nın en çalkantılı dönemlerinden birinde duyarlı yetenekli bir gencin hayatını itinayla yaratılmış bir toplumsal resim içerisinde izleyen bir belge niteliğinde.

4) Başarısızlığın Olmadığı Okul

Öğretmenler ve öğretmen adaylarının okuma listelerine dahil etmesi gereken kitaplardan biri de, William Glasser’in Başarısızlığın Olmadığı Okul kitabıdır. Okullarda ilgi, bağlantı ve düşünme gerçeğini oluşturmaya yönelik öneriler sunan Başarısızlığın Olmadığı Okul kitabındaki tüm bu öneriler birbirine bağlıdır. Ayrı ayrı hepsi faydalı olsa da bir bütün olduklarında çocukların ihtiyacı olan okulların inşası için gerekli temeli sağlayacaklardır.

5) Küçük Ağaç’ın Eğitimi

Küçük Ağaç’ın Eğitimi; doğaya, sevgiye ve bir çocuğun eğitimine dair Kızılderili bakış açısını sunan eşsiz bir eserdir. Küçük yaşta öksüz kalan ve büyükannesi ile büyükbabası tarafından büyütülen Forrest Carter rehber niteliği taşıyan Küçük Ağaç’ın Eğitimi romanında, Kızılderili eğitimi alan Küçük Ağaç’ın edindiği deneyimleri aktarıyor. Bu muhteşem eser çıkarcı, sevgiden yoksun ve yüzeysel ilişkileri sorgulamaya iterken bir yandan da Kızılderililerin yaşamı kavrayış şekli üzerine oldukça önemli bilgiler sunuyor. Sadece öğretmenlerin okuması gereken kitaplar arasında değil, herkesin okuması gereken kitaplardan biridir.

6) Emile ya da Eğitim Üzerine

Jean Jacques Rousseau’nun ‘’ en iyi ve en önemli kitabım ‘’ olarak nitelendirdiği Emile ya da Eğitim Üzerine, çocukların felsefesi açıdan zengin ve düzenli bir hayat sürebilmeleri için nasıl yetiştirilmeleri gerektiğiyle ilgili okuru yönlendirerek eğitimin ve insanın doğasını inceliyor. MEB tarafından önerilen kitaplar arasında da yer alan Emile ya da Eğitim Üzerine kitabı, çocuğun fiziksel ve zihinsel özellikleri göz önünde bulundurularak bölümlendirilmiştir. Ayrıca bir gencin elde edeceği faydaların, değerlerin ve terbiyenin ona nasıl sunulacağına dair de bir yol haritası çiziyor.

7) Ezilenlerin Pedagojisi

Paulo Freire, dünyanın dört bir yanındaki sayısız insanın güçlenmesine yardımcı olan Ezilenlerin Pedagojisi kitabında sadece belli eğitim merkezlerinde uygulanacak alternatif bir pedagoji değil, amaçları kadar kullandığı araçlar da özgürlükçü olan bir özgürleşme siyaseti öneriyor. Önerdiği bu model, insanların dünyayla ilişkilerindeki problemleri tanımlamalarını, dünyayı insanın kendini yaratma görevinde kullandığı bir malzeme olarak görmelerini sağlar. Bundan dolayı da eğitimin içeriği ezilenlerle diyalog kurularak, onların konusal evreni dikkate alınarak belirlenmelidir.

8) Dünyayı Değiştiren Beş Denklem

Michael Guillen, Dünyayı Değiştiren Beş Denklem kitabında beş büyük bilim insanının mücadele, hırs ve hayal kırıklıklarıyla dolu hayat hikâyelerini gözler önüne seriyor. Aynı zamanda da bilim tarihinin kısa özetini sunarken matematik fobisi olanlar için bile keyifli bir okuma vaat ediyor. Öğretmenlerin okuması gereken kitaplar listesinde yer alan bu kitap; Isaac Newton, Daniel Bernoulli, Michael Faraday, Rudolf Clausius ve Albert Einstein’ın yaptığı çalışmalara herkesin anlayabileceği bir dille yer veriyor.

9) Duygusal Zekâ

Her öğretmenin ve öğretmen adayının olması gereken kitaplardan biri de, Duygusal Zekâ’dır. Daniel Goleman Duygusal Zekâ kitabında EQ’nun IQ’dan daha önemli olduğunu kanıtlıyor. Araştırma sonuçlarına göre; duygusal zekâ yoksunluğu; kişinin aile yaşamından mesleki başarısına, toplumsal ilişkilerinden sağlık durumuna kadar pek çok alanda kötü sonuçlar doğurabiliyor. Yalnızca eğitimciler için değil, ebeveynler için de ufuk açıcı bir eser olan Duygusal Zekâ kitabının çok önemli bir toplumsal mesajı da var: Demokrasinin topluma ne ölçüde mal olduğu, bireylerin duygusal zekâ düzeyiyle doğrudan bağlantılıdır.

10) Beyaz Zambaklar Ülkesinde

Atatürk’ün önerdiği kitaplar arasında yer alan Beyaz Zambaklar Ülkesinde kitabında, yüzyıllar boyunca İsveçlerin ve Rusların himayesi altında kalmış fakat elindeki kısıtlı imkânlara rağmen millet olma özelliğini koruyarak tekrar özgür kalmış Fin halkının milli rönesansının destanı anlatılıyor. Kendi ülkesine ilham olması için yazdığı bu kitapla Grigoriy Petrov, Finlandiya’nın başta dil ve kültürünü, toplumsal ve ekonomik alanlarda gerçekleştirdiği devrimleri akıcı bir şekilde anlatıyor.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

1 Yorum