MEB'de Üst Düzey Değişiklik Rüzgarı: Genel Müdürlüklerde Yeni Dönem Başlıyor

MEB'de Üst Düzey Değişiklik Rüzgarı: Genel Müdürlüklerde Yeni Dönem Başlıyor
Milli Eğitim Bakanlığı’nda üst düzey kadro değişimleri başladı. Temmuz sonuna kadar çok sayıda genel müdürlükte yeni atamaların yapılması beklenirken, 20’yi aşkın il milli eğitim müdürünün değişeceği konuşuluyor. Ankara kulisleri hareketli.

MEBPERSONEL.ORG Özel Haber Milli Eğitim Bakanlığı'nda (MEB) 2025-2026 eğitim öğretim yılı hazırlıkları hız kazanırken, Bakan Yusuf Tekin’in göreve gelişinin üzerinden geçen iki yılın ardından bakanlıkta köklü bir kadro değişiminin startı verildi. Yaz dönemine girilmesiyle birlikte hem eğitim politikalarının yenilenmesi hem de kurumsal yapılanmanın güçlendirilmesi amacıyla üst düzey atamaların art arda geleceği Ankara kulislerinde yüksek sesle konuşuluyor.

Geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Tuba Korkmaz’ın görevden alınması, bu sürecin sembolik başlangıcı olarak yorumlandı. Söz konusu değişim, yalnızca bir kişiyle sınırlı kalmayacak gibi görünüyor. Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz'ın görevden alınacağı iddiası artık “sağır sultanın” dahi duyduğu bir gelişme olarak kulislerde yankılanıyor.

Öte yandan, Mesleki Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, geçtiğimiz aylarda geçirdiği beyin kanaması sonrası sağlık sorunları nedeniyle görevden affını istemişti.

MEB bünyesinde toplam 23 genel müdürlük ve başkanlık bulunuyor. Dolayısıyla, mevzuat gereği özlük hakları açısından da herhangi bir engel bulunmadan bu görevlerde kapsamlı bir yenilenme yapılabileceği ifade ediliyor.

Bazı Genel Müdürlüklerde Görev Değişiklikleri Gündemde

Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü: Kemal Bülbül’ün yerine içeriden teknik bir ismin atanması bekleniyor.

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü: Halil İbrahim Topçu'nun ciddi sağlık sorunları geçirdiği ve görevden ayrılmak istediği belirtiliyor. Yerine kimin geleceği merak konusu. Bu noktada adı geçen Genel Müdür Yardımcısı Hatice Özdemir’in atanıp atanmayacağı ise belirsizliğini koruyor.

İç Denetim Başkanlığı: Yurt dışı müşavirlik görevine atanan Sibel Şatana’nın yerine vekaleten Osman Kaş atanmıştı. Kısa süre içinde asaleten atamasının yapılması bekleniyor.

Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Akademisi Başkanlığı: Akademi Başkanı Cevdet Vural’ın uzun süredir yurt dışı müşavirlik görevi talebinde bulunduğu biliniyor. Kulislerde, Vural’ın yerine atanacak ismin köklü bir üniversitede dekanlık yapan ve hâlen MEB bünyesinde akademi çalışmalarında görev yapan bir isim olması bekleniyor.

Bu görevler dışında da bazı sürpriz genel müdürlüklerde değişim yapılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu değişikliklerin çok yakın zamanda, Temmuz ayı sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.

Genel Müdür Yardımcılıklarında Da Hareketlilik

Bilindiği üzere, genel müdürlüklerde norm kadro gereği iki genel müdür yardımcısı bulunması gerekiyor. Ancak bugüne kadar yalnızca bir yardımcı ataması yapılmış durumda. Hâlihazırda her bir genel müdürlükte birer genel müdür yardımcılığı pozisyonu boş bulunuyor. Bu görevler için isimler toplanmaya devam ediyor ve yakın zamanda yeni atamaların gerçekleştirilmesi bekleniyor. Yapılacak bu atamaların, daire başkanlıkları ve il milli eğitim müdürlüklerine de yansıması öngörülüyor.

Kadın Genel Müdür Beklentisi Artıyor

Tuba Korkmaz’ın görevden alınmasıyla birlikte MEB’de kadın genel müdür kalmadı. Bu durum, kamuoyunda ve eğitim camiasında “en az bir genel müdürlüğe kadın yönetici atanmalı” beklentisini güçlendirdi. Bu beklenti, Ankara’daki MEB koridorlarında yüksek sesle konuşuluyor.

Genel Müdürlük Değişimleri İl Müdürlüklerine de Yansıyacak

Bakanlık kulislerinde konuşulanlara göre, genel müdürlüklerdeki bu hareketlilik tamamlandıktan sonra, MEB’de geniş kapsamlı bir il milli eğitim müdürlüğü değişim dalgası yaşanacak. 20’yi aşkın il müdürlüğü için değişim beklendiği ifade ediliyor. İl müdürlüğü rotasyonlarının, genel müdür atamaları tamamlandıktan sonra Temmuz ayı sonuna kadar gerçekleşmesi ve yeni eğitim yılı öncesinde taşra teşkilatının yeniden yapılandırılması hedefleniyor.

Sonuç: MEB Yeni Eğitim Yılına Taze Kadroyla Girecek

2025-2026 eğitim öğretim yılına yaklaşırken, Bakan Tekin’in yönetimindeki MEB’in daha dinamik, daha saha odaklı ve daha katılımcı bir yönetim anlayışını kurumsal olarak güçlendirme çabası dikkat çekiyor. Önümüzdeki günlerde yapılacak yeni atamalarla birlikte kamuoyu, MEB'deki dönüşüm sürecini yakından izlemeye devam edecek.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.