
Sayın Bakanımızın İmam Hatip kökenli bir eğitimci Seçmeli din dersi için seferber olunmalı
Sayın Bakanımızın İmam Hatip kökenli bir eğitimci olarak bizzat bu işe müdahil olması lazımdır.”
Din, Ahlak ve Değerler” başlığı altındaki Kur’an-ı Kerim, Peygamberimizin Hayatı, Temel Dini Bilgiler” derslerini seçme sürecinin ocak ayında sona ereceğini hatırlatan Prof.Dr. Erman Tuncer, öğrencilerin bu dersleri almaları için, MEB, Diyanet başta olmak üzere velilerin ve STK’ların seferber olmasını istedi.
Seçmeli din dersinde tercih süreci başlıyor.
İlkokul 4, ortaokul 5, 6 ve 7 ile lise 9, 10 ve 11. sınıflarda okuyan öğrencilerin gelecek yıl öğrenimini görecekleri seçmeli dersini tercih edebildiği uygulamada din derslerine büyük rağbet bekleniyor.
3 dini ders var
Öğrenciler “Din, Ahlak ve Değerler” başlığı altında yer alan Kur’an-ı Kerim, Peygamberimizin Hayatı, Temel Dini Bilgiler gibi 3 dini dersi seçebiliyor. Bu dersleri seçen öğrenciler, ortaokulda Temel Dini Bilgiler dersinde; Müminlerin Özellikleri, Nezaket, Ahlak, Temizlik, Namaz gibi başlıklarla manevi donanımını sağlayacak. Lise Temel Dini ilgiler dersinde ise Sosyal Hayat, Ekonomik Hayat, Hukuk, İslam Ahlakı, İman, Namaz, Oruç ve Zekat şeklindeki ders başlıkları yer alacak.
Öğrenciler için manevi donanım fırsatı
Talebelerin Kur’an-ı Kerim ders müfredatında şu konular bulunacak: Kur’an-ı Niçin Okumalıyız?, Kur’an Sevgisi, Kur’an’ın İslam’daki Yeri ve Önemi, Kur’an Öğreniyoruz, Kur’an’ın Temel Konuları, Kur’an’ın Mesajını Anlıyorum, Kur’an’ı Güzel Okuma ve Ezberleme.
Peygamberimizin Hayatı dersini seçen öğrenciler ise şunları öğrenecek: Peygamberimizin Hayatı, Peygamberimizin Evrensel Mesajları, Sosyal Hayatta Peygamberimiz, Peygamberimizin Örnekliği, Peygamberimizin Ashabı.
Süreç Ocak'ta bitiyor
Bir sınıftan en az 10 öğrencinin yazılı başvurusu halinde bu seçmeli dersler için grup oluşturulacak. Grup oluşturulamaması halinde bu öğrenciler farklı derslere yönlendirilecek. Öğretmen norm kadrolarında sıkıntı yaşanmaması, ders kitaplarının basımı ve ders materyallerinin hazırlanması için Ocak ayında başvurular tamamlanacak. Öğrenciler, MEB tarafından hazırlanmış dilekçeyi doldurarak okul idaresine verecek.
Tuncer: Müfredat çok iyi planlanmış
Seçmeli ders sürecini Gazetemiz Akit’e değerlendiren Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erman Tuncer, bütün öğrenci velilerinin din dersleri konusunda bilgilendirilmesi gerektiğini, bu hususta Milli Eğitim Bakanlığı’na büyük vazife düştüğünü ifade etti. Özel okulların öğretmen istihdamı konusunda çekimser davranarak din dersi tercihini engelleyebildiğini belirten Prof. Erman Tuncer, MEB’in bu hususta dikkatli olmasını istedi. Tuncer, ortaokul ve lise öğrencilerinin seçmeli din derslerini tercih etmesi için MEB’in yanı sıra Diyanet İşleri Başkanlığı, eğitim sendikaları ve yerel yönetimlerin de seferber olması çağrısında bulundu.
Prof. Erman Tuncer, “Milli Eğitim Bakanlığı müfredatında iki tip ders vardır. Birisi zorunlu derslerdir ve bütün öğrencilerin bunları edinmesi lazımdır. Bir de seçmeli dersler vardır. Bu seçmeli dersler MEB tarafından öğrencilerin istidatlarını, kabiliyetlerini, içinde bulundukları bilgi durumlarına göre planlanmıştır. Bizim için önemli olan Din, Ahlak ve Değerler başlığı altında toplanan 3 derstir. Bunlardan biri Kur’an-ı Kerim, biri Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) Hayatı, diğeri de Temel Dini Bilgiler’dir. Bu derslerin müfredatı çok iyi planlanmıştır ve talebeler için çok kıymetlidir.” dedi.
Veliler duyarlı olmalı
Bu derslerden hangisi tercih edilirse edilsin öğrencilerin ciddi seviyede manevi donanıma sahip olacağını belirten Prof. Tuncer, “Biz bu derslerin alınmasının son derece elzem olduğunu düşünmekteyiz. Burada öğrenci velilerimiz bu konuda çok duyarlı olmalıdır. Din derslerine tercih olmadığı zaman okul idaresi kendi anlayışına göre inisiyatif kullanarak öğrencileri belirli derslere yönlendiriyor. Seçmeli din dersinin açılabilmesi için her sınıfta en az 10 öğrenci velisinin başvurusu gerekmektedir.” şeklinde konuştu.
En büyük mesuliyet MEB'de
Uygulamadaki en büyük mesuliyetin Milli Eğitim Bağanlığı’ndan kaynaklandığına değinen Prof. Tuncer, şunları söyledi: “Din dersleri tercihinin nasıl kolaylaştırılacağını, nasıl teşvik edilebileceği koordine edilmelidir.
Sayın Bakanımızın İmam Hatip kökenli bir eğitimci olarak bizzat bu işe müdahil olması lazımdır.”
Tuncer, “Seçmeli din dersi konusunda okul idaresi ve rehber öğretmenler hem velileri hem öğrencileri bilgilendirmelidir. Başvuru sırasında da da yardımcı olmalıdırlar. MEB’in mevzuatı biraz daha kolaylaştırılarak velilerin başvurularının önündeki engellerin kaldırılması hatta mevzuatta değişiklik yaparak 10 kotasının düşürülmesi gündeme alınabilir.” diye konuştu.
Özel okullarda sorun var
Seçmeli din dersi hususunda en büyük sıkıntının özel okullarda yaşandığına vurgu yapan Erman Tuncer, “Özel okullar ticari maksatla çalıştıkları için kendilerine mali yük getirme endişesinden dolayı seçmeli din dersleri hususunda ilgisiz kalmaktadırlar. Bunlar ticari şirketlerdir ama MEB müfredatını uygulamak zorundadırlar. Zorunlu olan Din Kültürü dersinin dahi özel okullarda pek işlenmediği yönünde şikayetler vardır. Bu konuda özel ortaokul ve liselerin daha duyarlı olması için MEB’in duyuru yapması ve velileri bilgilendirmesi şarttır. Bunun için genelge de yayımlanabilir.” ifadelerini kullandı.
Diyanet'e büyük vazife
Tuncer, Diyanet’in de seçmeli din dersi sürecinde aktif olması gerektiğini belirttiği konuşmasında, “Diyanet İşleri Başkanlığı Cuma hutbelerinde öğrencilerin seçmeli din derslerine yönlendirilmesi için toplumumuzu bilgilendirmelidir. Diyanet bu konunun paydaşları arasındadır. Diyanet’in yanı sıra eğitim sendikaları ve yerel yönetimler de sorumluluk alarak bu sürece dahil olmalıdır.” sözlerini sarf etti.
Bu dersler tarihi fırsat
Prof. Tuncer, seçmeli din dersini işleyen öğrencilerin daha başarılı olacağına değindiği konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “En nihayetinde Kur’an, Siyer ve Temel Dini Bilgiler dersinin bir veya ikisi zorunlu ders de yapılabilir. Doğru olan budur. Ancak şu anki mevzuat en az 10 imza gerektiriyor. Mezun olan öğrencilerin toplumun dini inançları nedir, arzuları nedir, yöneldiği istekler nelerdir bunları bilmelidir. Bu dersler tarihi fırsattır. Bu dersleri alan öğrencilerin diğer derslerdeki başarıları da artacaktır. Daha disiplinli öğrenciler olacaklardır.”
Faruk Arslan Yeni AKİT İstanbul
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.