Kılavuzlarda Da Sorunlar Devam Ediyor!
Yayınlanma:
Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu'nun İller Arası Yer Değiştirme Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzu ile İlgili Açıklamasıdır.
28.07.2012
2012 yılı için yayımlanan “Öğretmenlerin İller Arası Yer Değiştirme Kılavuzu ve Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı yer Değiştirme Kılavuzlarında” hukuka aykırı bazı hükümler ve eksiklikler bulunmakta olup, bu durumun kılavuz hükümlerinin uygulanması esnasında sorunlar yaşanmasına yol açacağı da açıktır. Bu nedenle, kılavuz hükümlerinin uygulanmasındaki sorunlardan dolayı öğretmenlerimizin daha fazla mağdur edilmesini engellemek adına konuyla ilgili sorunları Bakanlığın dikkatine sunuyoruz. İfade ettiğimiz adımlar atılmadığı takdirde zaten hukuka aykırı başlatılan sürecin, içinden çıkılmaz bir hal alacağı ve telafisi mümkün olmayan sorunlar yaratacağı açıktır.
İller Arası Kılavuza İlişkin
1. Yaz tatili nedeniyle 1 Temmuz tarihinde görev yaptığı ve dolayısıyla ikamet ettiği ili, ilçeyi veya köyü terk eden binlerce öğretmen baştan mağdur edilmiştir. Okul Müdürlükleri herhangi bir bilgilendirmede bulunmadığı gibi, öğretmenlerin okul müdürlerine bildirimde bulunması gerektiği ilan edilmiştir. Çok sayıda öğretmen yer değiştirme kılavuzunun yayımlandığından haberdar değildir. Sürenin kısa tutulmasından dolayı, haberdar olanların da bir bölümü ya başvuramayacak ya da başvurusunu onaylatamayacaktır. Bu nedenledir ki 06 Ağustos olarak belirtilen son başvuru süresi makul bir süre uzatılmalıdır.
2. Söz konusu kılavuzda 3 yıllık sürenin hesabında; 15 Eylül tarihi itibarı ile sona ereceği belirlenmiştir. Bu durum 2009 yılının 14 Eylül tarihi itibarı ile ataması yapılan öğretmenleri açıkça mağdur etmektedir. Zira 2009-2 Öğretmenlik İçin Atama ve Başvuru Kılavuzuna göre başvurusu kabul edilen öğretmenler 14 Eylül 2009 tarihi itibarı ile atanmış olup, 15 günlük süre sonrasında görevlerine başladıklarından, 15 Eylül tarihi itibarı ile 3 yıllık süre dolmamaktadır. 2009 yılında okulların Eğitim – Öğretime 24 Eylül Perşembe 2009 tarihi itibarı ile açılmıştır. İdare bu kılavuzun 1.12 bölümdeki düzenleme ile zorunlu hizmete ilişkin adaletsizliği telafi etmiş, ancak 15 Eylül uygulaması ile başka bir adaletsizliğe yol açmıştır. 2009-2 döneminde atanan öğretmenler bu uygulama gerçekleşir ise iller arası atama için 4 yıl beklemek zorunda kalacaklardır.
3. Kılavuzun Tercihler bölümünün 3.2. maddesindeki Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinden, İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bölümü mezunu olanların İlkokulları tercih edebilecekleri düzenlemesi de hukuka ve hakkaniyete uygun değildir. 6287 sayılı yasa ile İlkokullar 4 sene olup, sınıf öğretmenlerinin görev alanıdır. Branş öğretmenlerinin (yabancı dil öğretmenleri hariç) bu alanda görevlendirilmesi, sınıf öğretmenlerinin görev alanlarını daraltacağı gibi, Talim Terbiye Kurul kararlarına da açıkça aykırıdır.
4. Yine tercih edilecek eğitim kurumlarının ilanı konusunda ki endişelerin giderilmesi için, atama komisyonunda sendika temsilcilerine yer verilmesi gerektiği konusunda da hızla adım atılmalıdır.
Özür Grubu Atamalarına İlişkin
1. Yaz tatili nedeniyle 1 Temmuz tarihinde görev yaptığı ve dolayısıyla ikamet ettiği ili, ilçeyi veya köyü terk eden binlerce öğretmen baştan mağdur edilmiştir. Okul Müdürlükleri herhangi bir bilgilendirmede bulunmadığı gibi, öğretmenlerin okul müdürlerine bildirimde bulunması gerektiği ilan edilmiştir. Çok sayıda öğretmen yer değiştirme kılavuzunun yayımlandığından haberdar değildir. Sürenin kısa tutulmasından dolayı, haberdar olanların da bir bölümü ya başvuramayacak ya da başvurusunu onaylatamayacaktır. Bu nedenledir ki birinci aşamanın 17 Ağustos, ikinci aşamanın 27 Ağustos olarak belirtilen son başvuru süreleri, İller Arası Yer Değişikliği süresinin de uzatılması gözetilerek makul bir süre uzatılmalıdır.
2. Söz konusu kılavuzda; Sağlık Durumuna, Eş Durumuna ve Genel ve Özel Hayatı Etkileyen Nedenlere bağlı yer değişikliklerine yer verilmiş olmasına rağmen, kılavuzun dayanağı olan yönetmelikte yer alan Öğrenim Durumu yer almamıştır. Öğrenim durumunun bunun dışında bırakılması haksız ve hukuk dışıdır.
3. Yıllardır uygulanan ve genel ilke haline gelen il emrine atama işlemine kılavuzda yer verilmemiş olması, özür gurubu öğretmenlerine zorla işsizleştirmeyi dayatmaktır.
Yukarıda ifade ettiğimiz sorunların acilen çözülmesi gerekmektedir. MEB’in söz konusu öğretmenlerin il içi yer değiştirmesi politikasını, hukuka uygun olarak yürütmesinin Anayasal bir zorunluluk olduğunu hatırlatırız.
EĞİTİM SEN MERKEZ YÜRÜTME KURULU
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.