Sözleşmeli Öğretmenlere Haklarını Kim Teslim Edecek?

Sözleşmeli Öğretmenlere Haklarını Kim Teslim Edecek?
MEB, Sözleşmeli öğretmenlerin mali haklarının korunması noktasında bir adım atacak mı?

 Milli Eğitim Bakanlığı(MEB), geçtiğimiz yaz çıkan Kanun Hükmünde Kararname(KHK) ve Milli Eğitim Bakanlığı Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına Dair yönetmelik ile Doğu ve GÜneydoğu illerinde öğretmen tutmak amacıyla artık sözleşmeli öğretmen almaya başlamıştı. İlk sözleşmeli öğretmen ataması 2016 yılı Ekim ayında yapılmış ve 18.506 öğretmen işbaşı yapmıştı. Daha sonra ek sözleşmeli öğretmen kapsamında 1.367 öğretmen daha atanmıştı ve önümüzdeki Haziran ayında 20.127 sözleşmeli öğretmenin ataması da gerçekleştirilmiş olacak.

Önümüzdeki Haziran ayından sonra MEB bünyesinde 40.002 sözleşmeli öğretmen olmuş olacak. Bilindiği üzere sözleşmeli öğretmenlik sistemi getirildiği zaman eğitim camiası tarafından tepki görmüş ve bu öğretmenlerin kadrolu öğretmenlere göre iş güvencesinin olmayacağı, sosyal ve özlük haklarının zayıf olacağı, maddi haklarının kadrolu öğretmenlere göre daha az olacağı gibi iddialar gündemde yer etmişti.

Dönemin Milli Eğitim Bakanı ve hala görevine devam etmekte olan Bakan Yılmaz, sözleşmeli öğretmenlerle kadrolu öğretmenlerin ücret(maaş), ek ders ücreti ve sosyal haklar bakımından birebir aynı olacağına dikkati 3 Ağustos 2016 tarihli konuşmasında dikkat çekmişti. Bu konuşmanın üzerinden 8 aydan fazla bir zaman geçti ve ilk sözleşmeli atanan öğretmenlerin atanmasının üzerinden de 6 buçuk aylık bir süre geride kaldı.

Bu süreçte sözleşmeli öğretmenlerin bir çok sorunu oldu. Kimisi bakanlık tarafından düzeltildi, kimisi ise hala çözüm bulamadı. Çözüm bulamayan sorunların başında ise ek ders ücretleri gelmektedir. 

Sözleşmeli öğretmenlerin ek ders ücretleri, kadrolu öğretmenlerinkinden oldukça azdır. Öyle ki emsali kadrolu öğretmenlerle aylık aynı saat derse, kursa giren bir sözleşmeli öğretmenin ek ders ücreti kadrolu öğretmenden 500 TL kadar daha az olabilmektedir.

2017 yılı kadrolu öğretmenlerin ek ders ücreti 11.34 TL iken, sözleşmeli öğretmenlerin ek ders ücreti 9.73 TL olarak ödenmektedir. Yine sözleşmeli öğretmenler Nisan/2017 itibariyle vergi dilimine girdiklerinden bu ücret 9.10 TL'ye kadar düşmektedir. Kadrolu öğretmenlerdeki düşüş ise bu kadar fazla olmamakla birlikte 11.08 TL civarında seyretmektedir.

Bu noktada sözleşmeli öğretmenlerin yıllık ek ders ücreti kaybı 3-4 bin TL civarına bile ulaşabilmektedir. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın açıklamalarına binaen verilen sözlerin tutulmasını bekleyen sözleşmeli öğretmenler bakanlık içinde ayrımcılık yapılmamasını beklemektedir.

Mebpersonel.com / Özel Haber 

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.